БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Во Виница лозарството има своја убава традиција, Градоначалникот Петков- дел од народните чествувања на денешниот празник

Пренеси го гласот

Денеска по повод големиот Православен Христијански празник Св. Трифун, градоначалникот на општина Виница Миле Петков беше дел од убавата традиија која што во Виница и Виничко се чествува од памтивек.

Традиционалното закројување на виновата лоза со славска погача, во присуство на свештени лица од виничкото архиерејско намесништво на Брагалничката Епархија е белег за овој ден помеѓу домаќините кои што одгледуваат грозје за своја душа но и за ќејф на многумина вински сладовкусци низ Европа и светот.

Градоначалникот Петков на денешниот празник им посака богат род на сите лозари во виничко, здравје, среќа и бериќет за сите граѓани на Виница.

“Честит празник и за многу години да ни е Свети Трифун, заштитник на лозарите и градинарите.

На сите верници кои го слават овој христијански празник им посакувам многу здравје, среќа и бериќет.

На сите лозари и градинари им посакувам богат и квалитетен род и успешна година, виничкото вино да го има во поголеми количини на домашните, но и на трпезите на граѓаните во Европа и светот.”

bregalnickimarketing

-соопшти Градоначалникот на Виница Миле Петков по повод денешниот празник Св. Трифин- Заштитник на лозарите и градинарите.

Креирано од:


Пренеси го гласот