Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Водачот кој одбиваше да наведне глава

Пренеси го гласот

Ова е фотографија од Индијанци од племето Апачи откако се предале на колонизаторските власти. Нивниот лидер Џеронимо е на дното на фотографијата, трет од десно кон лево.

Моќниот воин се бори да ја заштити татковината на своето племе во континуитет [околу] 30 години. Но, до 1886 година Апачите веќе беа исцрпени и се помалку по број, а Џеронимо стана последниот индијански воин кој се предал на американските вооружени сили. Возот зад нив е тој што ќе ги одведе во егзил.

/ Извор: Историјата гризе /

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот