Пратеничката Стојаноска во своето обраќање додаде  дека не ја чуди ни малку бидејќи сегашниот премиер на 16 мај 2017 година потпишал гаранција дека  и дал изјава дека под кривична одговорност дека ќе ги штити унитарноста и суверенитетот на Република Македонија.

Само 18 месеци подоцна оваа гаранција не важи, а нема ниту некаков знак дека ќе се започне постапка за одговорност пред судовите,

-потенцираше пратеничката Стојаноска.

Таа додаде дека немало ниту кривична, ниту морална одоговорност  на ниту еден од учесниците и креаторите на Преспанската спогодба.

Погледнете го целото обраќање на Пратеничката Дафина Стојаноска од ВМРО-ДПМНЕ на денешната комисиска расправа за предложените амандмани за измена на Уставот на Република Македонија: