БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Дали може поема да инспирира за да прерасне во филм?

Пренеси го гласот

Стрипови , романи, разноразни приказни , митови и животни искушенија , секако можат да потикнат да станат филм, и тоа многу популарен . Таквите дејствиа се секогаш магнет за холивудските режисери. Но дали поезијата може да стане филмски спектакл?! Секако дека да. Во продолжение ќе ви претставиме филмски изданија, инспирирани токму од поемите.

1. „Кошмар пред Божиќ“ (The Nightmare Before Christmas)

– Поетско дело на Тим Бартон , кое подоцна било понудено на ” Дизни ” како краткотраен филм, но овој наслов прераснал во огромен проект базиран на поема.

2. „Троја“ (Troy)

– ” Илијада” претставена во филмска проекција на Петерсен и Беноа. Овој филм наиде и на многу негативни коментари од критичари дека не е целосно режиран по оригиналната поема.

3. „Мулан“ (Mulan)

– ” Балада за Мулан ” поема на една млада кинеска девојка која заминала да служи во војска маскирана како маж, на местото на нејзиниот татко.

4. „Храбро срце“ (Braveheart)

bregalnickimarketing

– Филм инспириран од Шкотска епска поема за храбрите подвизи на Вилијам Волас.

5. „Беовулф“ (Beowulf)

– Beowulf стара англиска поема, но зачинета од неверојатни филмски ефекти од страна на Роберт Земекис.

Креирано од:


Пренеси го гласот