Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Дали се ова новите сончеви колектори на Спомен домот АСНОМ во Делчево, или нов систем за “луфтирање” или “промаја”?

Настрана сатиричниот наслов на овој текст, Спомен домот АСНОМ во центарот на Делчево е монументално архитектонско дело градено со пари од самодопринос на сите делчевчани во поранешниот систем на СФРЈ. Замислен и изграден до ниво на карабина како репрезентативна театарска арена на затворено, денешниот Спомен дом АСНОМ претставува главоболка за одржување на неговите сопственици Општина Делчево и неколкуте приватни ресторани, пицерија, Библиотека, Музеј и Центар за култура.

Како доминантен сопственик на деловни простории во домот Општина Делчево во минатото неколку пати интервенираше со санација и поправки на кровниот покривач на Спомен Домот АСНОМ, но во последните неколку месеци делчевчани се згрозуваат од односот на засегнатите кон овој бележит и препознатлив објект кој што е еден од симболите на Делчево кој што го има и на општинскиот грб и знаме.

Следуваат врнежливи денови кои што може да предизвикаат несакани влијанија врз овој градежен објект а потребата за негова санација е повеќе од итна. За да не падне товарот за негова санација повторно само врз општина Делчево/ парите на граѓаните, а и за во иднина можно е да се формира заедница на станари на овој колективен деловен објект преку која ќе се регулираат односите за одржување на заедничките простори на самиот објект.

Креирано од: