Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Фотограф создава серија на фотографии во која има деца со Даунов синдром како Дизни карактери – ќе ви го стоплат срцето

Пренеси го гласот

Фотограф со седиште во Велика Британија, Никол Луиз Перкинс, излезе со идеја да се залага против стереотипирање на невини деца затоа што тие се родени со Даунов синдром. Перкинс работи со полно работно време во училиште за деца со посебни потреби, а од прва рака се гледа колку неверојатни можат да бидат кога им се дава шанса да заблескаат. Таа ги сака своите деца многу длабоко и постојано е мотивирана да им покажува на другите луѓе колку се тие посебни.

Перкинс го започна своето движење со фото серија Down Down Beautiful во 2018 година и достигна гледаност од милиони луѓе низ целиот свет. Оваа година, таа се пресели во покреативна тема “Даун со Дизни”  каде ги привлече овие прекрасни деца да се облекуваат како ликови од Дизни, кои ќе ви ги стопат срцата за неколку секунди.

Според Обединетите нации, 3000 до 5000 деца се раѓаат со тројка на 21-от хромозом (наместо дупликат), состојба позната како Даунов синдром. Луѓето родени со оваа состојба имаат карактеристични физички карактеристики и страдаат од интелектуални и развојни одложувања. Тие исто така се склони кон болести на тироидната жлезда и срцето.

Сепак, тие се уникатни како и сите други и заслужуваат да бидат третирани подеднакво. Општеството треба да се развива сè додека лицата со хендикеп не се разделат, туку да се овластени и вклучени.

„Стапката на абортус во Велика Британија за семејства кои откриваат дека нивното бебе би имало Даунов синдром е 90% . Сметам дека овие статистики кршат срце “, изјави Перкинс.

Таа, исто така, достави информации за нејзиниот неверојатен проект, изјавувајќи дека тоа е инспирација за сите родители кои се соочуваат со дијагнозата.

„Кампањата што ја создадов минатата година (Down Right Beautiful) беше мојот прв обид да направам промена. Вклучува 32 различни бебиња, деца, тинејџери и млади возрасни кои имаат Даунов синдром и заедно со нивните слики , секоја од нивните приказни напишани од нивните родители е достапна, како и секој совет за нови родители на кои им е укажана дијагноза “, рече таа. .

Погледнете ги фотографиите од серијата:

Кога ја објави серијата Даун Убава Убава во 2018 година, Перкинс беше шокирана од тоа колку јавноста ги сака. Нејзините обожаватели бараа повеќе фото серии како оваа. Таа доби масовна поддршка од милиони луѓе и продолжи да ја создава серијата Даун со Дизни. Таа планира да направи нешто поголемо следната година и да ја продолжи својата борба против митовите околу децата со пречки во развојот.

„Се надевам дека моите кампањи ќе им покажат на луѓето дека има многу повеќе кај луѓето со Даунов синдром отколку што читате на Интернет или ви е кажано во болници“, рече Перкинс. „Тие се најдобри луѓе што некогаш би можеле да ги сретнете и светот е многу подобро место со луѓе кои имаат Даунов синдром.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com