Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

На денешен ден пред 4 години почина Љубиша Георгиевски

Пренеси го гласот

На денешен ден рано утрото во 2018 година почина поранешниот претседател на Македонското собрание, режисер и писател Љубиша Георгиевски.

Георгиевски беше претседателски кандидат во 1994 година, амбасадор во Бугарија од 2000 до 2004 година, потоа и амбасадор во Белград, и претседател на Собранието на Република Македонија од 2006 до 2008 година. Георгиевски како театарски режисер, има реализирано над 160 претстави во Македонија, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Романија, Полска и други држави.

Автор е на десетина книги. А како филмски режисер има режирано четири филма: „Под исто небо“, „Планината на гневот“, „Републиката во пламен“ и „Цената на градот“. Љубиша Георгиевски е добитник е на повеќе од дваесетина награди низ поранешна Југославија и во Македонија.

Тој беше еден од активистите- говорници на протестите на движењето За Заедничка Македонија во 2017 година.

Љубиша Георгиевски роден во Битола на 30 мај 1937-та година, а почина на 81-годишна возраст.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com