Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Подземниот град Деринкују во Кападокија се протега до 85 метри длабочина под земја и бил заштита за над 20.000 христијани

Пренеси го гласот

Подземниот град Деринкују е древен подземен град на повеќе нивоа во областа Деринкују во регионот Кападокија, Турција, кој се протега до длабочина од околу 85 метри.

Се верува дека подземниот град бил изграден како засолниште кое не се гледа одозгора, за христијанската заедница да се крие од притисокот на Римската империја и Арапите.

Доволно е голем за да биде засолниште за дури 20.000 луѓе, заедно со нивните залихи на добиток и храна.

Овој подземен град содржи многу софистицирани структури како како што е вентилацијата, црква, коњушници и визби стабилна. Издлабена е од плувијална вулканска пепелна карпа наречена туф

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот