Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Совршен е спојот на уметноста и виното – Погледнете ја оваа необична техника на уметнички дела изработени од вино

Пренеси го гласот

Сања Јанкович е уметникот кој е “виновен” за овие неверојатни уметнички дела кои ќе ве воодушеват. Уметноста на виното не секогаш ја претставува уметноста на пиењето, туку создавањето на една од најуникатните и најнепредвидливите уметнички форми кои постојат. Љубителите на виното себеси се сметаат за уметници, бидејќи сметаат дека секој не е достоен да ужива во овој моќен пијалок.

Обично, кога нарачаме чаша вино – ја вртиме околу дното на чашата, привлекувајќи ја нејзината арома пред да добиеме вкус.

„Но, што ако повеќе луѓе знаеја дека може да се користи како материјал за да се создаде нешто необично и да се претвори во трајно богатство?“ – прашува Сања Јанковиќ.

„Виното секогаш е проследено со одлична атмосфера и поетско расположение, па не е ни чудо како го најде своето место во светот на уметноста“, вели Јанковиќ

Таа објаснува дека пораснала во Сремскиот округ на Србија, место каде земјата е плодна и каде напредува винската индустрија.

Значи, додека го дегустирала виното, Јанковиќ нашла неочекувана инспирација во виното како нова форма на уметнички израз.

„Можам да го должам и на фактот дека сум многу отворена за различни искуства и авантури“, изјавува Сања , која сака да претвори сè што може во уметничка можност.

„Сликарството на вино е на многу начини слично на акварел, освен опсегот на тонови ограничен на вредности на црвена и виолетова боја. Заведено е дека таквите тонови не можат да се произведуваат преку која било друга уметничка техника, но тоа исто така повикува на повеќе подготовки и размислување околу нечие уметничко дело “, вели таа.

Овие слики го привлекуваат вниманието не само поради широкиот спектар мотиви од историјата и популарната култура, туку и поради ферментацијата и оксидацијата на виното кои прават бојата да го менува својот облик.

Виното е единствениот „алат“ за сликање со кој може да се постигне „ефектот на стареење“ во уметноста, во кој бојата поминува низ неколку транзиции во пигментот и тонот. Оваа техника на сликање започнала да се користи во ренесансата и уметниците најчесто користат квалитетни вина кога работат вакви уметнички слики.

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com