БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Вегетаријански рецепт за леб со коприва

Пренеси го гласот

Копривата е исклучително лековито растение, а вкусот на овој леб ќе ве остави без коментар.

Лебот ќе го исчисти вашиот организам и ќе помогне во отстранувањето на масните наслаги.

Потребни состојки:

– 340 грама брашно од хељда

– 340 грама овесно брашно

– 1 лажичка прашок за печиво

– 1 лажичка сода бикарбона

– 1 лажичка хималајска сол

– 3 лажички чиа семки

– 100 милилитри маслиново масло

– 240 милилитри јогурт

– 1 шака свежа коприва

– 1 лажичка сушен рузмарин

Измијте ја копривата и прелијте ја со 1 литар зовриена вода. Исцедете ја и оставете ја да се излади. Изладената коприва исечете ја ситно. Остатокот од водата искористете го за подготовка на „веганско јајце“ – измешајте 3 лажички чиа семки со 9 лажици вода.

Мешајте привремено. Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Измешајте ги сувите состојки во еден сад (брашно, прашок за печиво, сода бикарбона и хималајска сол), а мокрите состојки во друг (чиа семки, маслиново масло и јогурт). Во мокрите состојки додајте ја копривата и рузмаринот.

Измешајте ги состојките од двата сада. Обложете мала тава за печење со хартија за печење и со лажица нанесете ја смесата за лебот.

Печете 50 до 60 минути, односно додека лебот не добие златна боја. Оставете го лебот да се излади и исечете го на тенки парчиња.

Креирано од:


Пренеси го гласот