Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Во Македонија постои незаконско прислушкување и следење на неистомисленици на власта и тоа ќе влезе во извештајот на Советот на Европа

Пренеси го гласот

Денеска со свое видео обраќање од Парламентарното собрание на соетот на Европа потретседателот на ВМРО-ДПМЕ Александар Николоски соопшти дека ги алармирал европратениците на парламентарното собрание на ова највисоко политичко тело во Европа за постоењето на незаконско следење на комуникациите т.е. прислушкивање и физичко следење од страна на власта во Македонија на политички неистомисленици.

“Во рамки на Советот на Европа се одржува комисија за правни прашања и човекови права. Една од главните теми е злоупотребата на системите за преслушување како и нелегалното физичко следење. Се зборува за злоупотребата на преслушувањето со цел нелегално следење на политички активисти, опозициони лидери, новинари, активисти на невладини организации и сите оние кои што властите сметаат дека се закана за нивна тоталитарно власт.”

-соопшти на почетокот од своето обрќање кон јавноста Николоски.

Николоски истакна дека на сесијата потенцирал дека ваква злоупотреба има и во Македонија од страна на власта на СДС, додавајќи дека веќе подолг временски период високото раководство на ВМРО-ДПМНЕ е под физичко следење како и следење на комуникациите.

Она што го напоменав во рамки на сесијата е дека ваква злоупотреба има и во Македонија. Веќе подолг временски период раководството на ВМРО-ДПМНЕ е под физичко следење, а исто така и под следење на комуникациите. За ова неколку пати алармиравме во јавноста, но не се преземени соодветни чекори, додаде тој.

Целото обраќање на Алесандар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ може да г погледете во видеото во продолжение:

Креирано од:


Пренеси го гласот