БРЕГАЛНИЧКИ ПОРТАЛ

ИДЕНТИТЕТ НА РЕГИОНОТ

Честитка по повод 75 годишнината од основањето на УКИМ од Претседателката Гордана Сиљановска Давкова

Пренеси го гласот

Претседателката на Македонија Гордана Сиљановска Давкова по повод 75 годишнината од основањето на еден од темелите на современата Македонска држава Универзитетот “Св. Кирил и Методиј” упати своја честитка во јавноста со своја порака која се однесува на важноста на образованието во државата.

“Честитки по повод 75-годишнината од основањето на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Образованието беше, е и мора да остане врвен приоритет на македонската држава. Во Европската Унија и во светот ќе нѐ почитуваат ако развиваме квалитетно, компетитивно образование и наука, ако ги негуваме, ако ги наградуваме најдобрите. Образованието мора да го осовремениме, мораме да го приспособиме на светските текови, мора да го димензионираме во согласност со реалните потреби на пазарот на трудот.

Мора да зајакне врската меѓу образовните институции и компаниите. Мора да вложуваме во истражувањето и во развојот. Така ќе ја намалиме невработеноста, така ќе го запреме егзодусот на најумните, најпотребните.”

-стои во честитката на Претседателката Сиљановска Давкова упатена во јавноста.

bregalnickimarketing

Креирано од:


Пренеси го гласот