Брегалнички Портал

Вести од Брегалничкиот регион.

Честитка по повод денешниот празник до сите граѓани од градоначалникот на Виница Миле Петков

Пренеси го гласот

По повод денешниот државен и православен христијански празник посветен на Св. Климет охридски, градоначалникот на општина Виница упати честитка до сите граѓани на Виница како и сите православни христијани.

“Почитувани сограѓани, дозволете во мое лично име и во име на Општина Виница, на сите православни христијани да го честитам денешниот голем државен и христијански празник Св. Климент Охридски.

На овој празник го славиме ликот и делото на големиот словенски и македонски просветител, кој бил еден од најистакнатите ученици на светите браќа Кирил и Методиј.

Свети Климент бил основоположник на Охридската книжевна школа, честопати именувана како првиот балкански и европски универзитет, низ којашто минале околу 3.500 ученици.

Македонската православна црква Св. Климент Охридски го слави како свој патрон празник и истовремено го смета за основоположник на македонската црковна и народна духовност.

Нека ни е честит празникот Св.Климент Охридски – ден на просветителството и духовноста!”

-стои во честитката на градоналникот на општина Виница Миле Петков.

Креирано од:


Пренеси го гласот