Брегалнички Портал

Вести од Багалничкиот регион.

Ај што го сменија умето на државата, почнаа и имињата на селата да ги менуваат: Како с. Тработивиште стана Трабовиште?

All-focus

Пренеси го гласот

Селото Тработивиште е едно од поубавите и постари села во регионот на Пијанец во Делчевската котлина. Ова село е важен топоним во историјата на пијанечкиот народ од кое што потекнуват голем број на значајни општествени дејци во поновата Македонска историја.

Денеска надлежните власти овој топоним свесно ии несвесно, намерно или наивно го сменија името на село Тработивиште о ново име “Трабовиште” како што стои на собраќајниот знак кој што стои покрај патот на влез во селото.

Фото иззвор: Фејсбук

Креирано од:


Пренеси го гласот
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com